Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 2 marchewki,
- 1 duża cebule,
- 1 łyżka masła,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta ziół prowansalskich,
- sól, pieprz,
Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki, a obrana cebulę szatkujemy.
Cebule podsmażamy w garnku na maśle, następnie dodajemy cukinię i marchewkę, po chwili zalewamy bulionem. Wszystko gotujemy do miękkości. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oliwą z oliwek, po ostudzeniu miksujemy całość na gładką masę. Można podawać z grzankami.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz