Znajdź przepis ...

piątek, 3 października 2014

Cebula


Na świecie niewiele jest roślin o tak wszechstronnym zastosowaniu, jak cebula. To jedna z najcenniejszych przypraw, niezastąpiony składnik wielu potraw, a także samodzielny surowiec wysoko cenionych dań - zupy cebulowej, specjalności kuchni francuskiej. Cebula w kuchni jest nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej wątróbki oraz do sosów, zup, surówek, sałatek, past smakowych, itp. Cebula należy do produktów ciężkostrawnych. Spożywana smażona na smalcu czy oliwie - najdłużej zalega w żołądku. Najlepiej tolerowana przez organizm jest cebula surowa. Doskonałą przyprawą, łatwą w użyciu, jest także cebula smażona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych, tartych ziemniaków i potraw z mięsa mielonego.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz