Znajdź przepis ...

piątek, 7 lutego 2014

Spagetii bolognese



Składniki:
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oliwy,
- 200 g pieczarek,
- 500 g mielonego mięsa wołowego,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 puszki pomidorów – bez skórki w całości,

- 1 łyżeczka chili,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczkę suszonej bazylii,
- sól, pieprz,
- makaron spaghetti,
- ser żółty do posypania,


Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodać pokrojone w małe paseczki pieczarki, wymieszać i smażyć 5 minut. Po tym czasie dodać mięso, drewnianą łyżką podzielić je na mniejsze kawałki. Smażyć przez około 30 minut aż mięso zbrązowieje. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i przesmażyć przez pół minuty. Następnie poddusić pomidory i rozdrobnić je za pomocą blendera. Dodać cukier, chili, paprykę słodką, suszoną bazylię. Do mięsa dodać doprawiony sos pomidorowy i doprowadzić do wrzenia do czym zmniejszyć ogień. Doprawić solą i pieprzem. Dusić przez minimum godzinę, mieszając od czasu do czasu. Można podlać wodą gdyby zaczął się przypalać.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Polać sosem, posypać startym żółtym serem.





Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz