Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki maślanki
- 2/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki oliwy
- odrobina soli
- 1 łyżeczka sody
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy maślankę i oliwę, dodajemy przesianą mąkę, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Całość mieszamy na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnie wysmarowaną odrobiną oliwy, wylewamy ciasto. Na każdy placek dajemy 3 łyżki stołowe masy. Każdy pancakes smażymy z obydwu stron, aż do uzyskania złotego koloru ( ok. 2 minuty na jednej stronie). Podajemy z nutellą i kiwi - można podać jeszcze z truskawkami, jagodami. Z takiej ilości składników wychodzi 22 pancakes.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz