Znajdź przepis ...

sobota, 8 lutego 2014

Nabiał


- Mleko nie wykipi i nie przypali się, gdy na spód zwykłego garnka położymy porcelanowy talerzyk,
- Jajka nie wypłyną z pękniętej skorupki w czasie gotowania, jeśli przed włożeniem ich do garnka       dodamy do wody2 łyżki octu. Jajka zamarznięte staną się jadalne, jeżeli przed użyciem wymoczymy je przez 5 godzin w naczyniu z zimną wodą,
- Twarożek w opakowaniu będzie dłużej świeży i pachnący, gdy w czasie przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu - lodówce - ustawimy pojemniczek do góry dnem,
- Biały ser nie spleśnieje, gdy będziemy go trzymać na talerzyku przykrytym szklanym kloszem, ustawionym w lodówce,
- Żółty ser przeznaczony do zapiekanek bardzo łatwo uda się utrzeć, gdy tarkę posmarujemy oliwą lub olejem. Do zapiekania najodpowiedniejsze są żółte sery zawierające co najmniej 45% tłuszczu - sery chude po zapieczeniu stają się twarde. Zapiekankę oprószoną parmezanem należy zapiekać w niezbyt wysokiej temperaturze - łatwo się przypala.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz