Znajdź przepis ...

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Wino czerwone


WINO CZERWONE
Przechowujemy w chłodnym miejscu, a przed podaniem nie wychładzamy. Na godzinę przed podaniem butelkę z winem umieszczamy w pokoju, otwieramy kilkanaście minut przed rozlaniem do kieliszków, pozostawiając butelkę otwartą. W postępowaniu z czerwonym winem istnieje jednak wyjątek. Niektóre młode wina lepiej smakują lekko schłodzone (np: Beaujolais Village) tzn. trzymane przez 15 minut w lodówce. W "towarzystwie" wina powinno się pić wyłącznie wodę niegazowaną. Inne napoje mogą "zabić" smak najlepszego wina. Podając wino czerwone nalewamy do kieliszków na niezbyt wysokich nóżkach, nieco pękatych, lekko zaokrąglonych - zwanych lampkami.

Wino czerwone łagodne podajemy do ryb pieczonych, ryb w sosach, do zakąsek z dodatkiem ostrych serów, do różnego rodzaju deserów. 

Wino czerwone mocne - powyżej 11% podajemy wyłącznie do mięs tzw. czerwonych - wołowiny, dziczyzny, do mięs pieczonych na ruszcie oraz do mięs przyrządzanych w pikantnych, ciemnych sosach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz