WINO CZERWONE
Przechowujemy
w chłodnym miejscu, a przed podaniem nie wychładzamy. Na godzinę przed
podaniem butelkę z winem umieszczamy w pokoju, otwieramy kilkanaście
minut przed rozlaniem do kieliszków, pozostawiając butelkę otwartą. W
postępowaniu z czerwonym winem istnieje jednak wyjątek. Niektóre młode
wina lepiej smakują lekko schłodzone (np: Beaujolais Village) tzn.
trzymane przez 15 minut w lodówce. W "towarzystwie" wina powinno się pić
wyłącznie wodę niegazowaną. Inne napoje mogą "zabić" smak najlepszego
wina. Podając wino czerwone nalewamy do kieliszków na niezbyt wysokich
nóżkach, nieco pękatych, lekko zaokrąglonych - zwanych lampkami.
Wino
czerwone łagodne podajemy do ryb pieczonych, ryb w sosach, do zakąsek z
dodatkiem ostrych serów, do różnego rodzaju deserów.
Wino
czerwone mocne - powyżej 11% podajemy wyłącznie do mięs tzw. czerwonych
- wołowiny, dziczyzny, do mięs pieczonych na ruszcie oraz do mięs
przyrządzanych w pikantnych, ciemnych sosach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz