- 1 szklanka drobnego cukru,
- 5 dużych jajek,
- 100 g masła,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady,- 50 g masła,
Sposób Przygotowania:
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę.
Wbijać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Stopniowo
dodawać twaróg, dalej miksując. Wmieszać obie mąki, ekstrakt waniliowy. Masę przełożyć do formy o średnicy 26 cm
wyłożonej papierem do pieczenia na samym dnie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC, włożyć do niego sernik i od
razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1,5
godziny. Studzić przy lekko uchylonym
piekarniku. Schłodzić
przez kilka godzin.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać. Aby sernik był wyższy, można go upiec w formie o mniejszej średnicy.
PolewaSposób przygotowania:
Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz