Znajdź przepis ...

niedziela, 12 stycznia 2014

Sernik Wiedeński



Składniki:
- 1kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, może być już gotowy, 
- 1 szklanka drobnego cukru,
- 5 dużych jajek,
- 100 g masła,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
Polewa czekoladowa:
- 100 g mlecznej czekolady,
- 50 g masła, 

Sposób Przygotowania:


W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, cały czas miksując. Stopniowo dodawać twaróg, dalej miksując. Wmieszać obie mąki, ekstrakt waniliowy. Masę przełożyć do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia na samym dnie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC, włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1,5 godziny. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez kilka godzin. 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać. Aby sernik był wyższy, można go upiec w formie o mniejszej średnicy.
Polewa
 Sposób przygotowania:
 Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz