Znajdź przepis ...

wtorek, 14 stycznia 2014

Bigos z białej kapusty



Składniki:
- 1 średnia główka kapusty białej ok. 1,5kg,
- 2 laski kiełbasy ok 0,5kg,
- 0,5kg wieprzowiny
- 0,4kg boczku wędzonego surowego
- 1 średnia cebula
- sól,
- pieprz, 
- 0,5 łyżeczki zmielonej kolendry, 
- 4 ziarna jałowca,
- koperek suszony,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka papryki chili,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, 
- 4 ziarna ziela angielskiego, 
- 3 liście laurowe,
- 1 ząbek czosnku, 
- szczypta kurkumy,
- 1 puszka pomidorów krojonych w puszce,
- 1 łyżka oleju, 

Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka dodajemy 4 ziarnka ziela angielskiego i 3 liście laurowe, zalewamy wodą, aż przykryje kapustę. Kapustę gotujemy do miękkości nie przykrywając. Między czasie kroimy boczek, mięso i kiełbasę w drobną kostkę. W drugim garnku lub na patelni dodać 1 łyżkę oleju, rozgrzać i wrzucić pokrojone produkty. Podsmażyć ok 10 minut, następnie zeszklić  pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy kapusta będzie już miękka odcedzić ją dodać podsmażone produkty i wymieszać. Dodać przyprawy, posiekany czosnek, pomidory z puszki i dusić jeszcze przez chwilę. Odstawić, aż bigos dojdzie do siebie. (Bigos najlepiej smakuje na następny dzień). Podawać z pieczywem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz