Znajdź przepis ...

piątek, 17 stycznia 2014

Rosół Klasyczny


Składniki:
- 1kg wołowiny z kością (najlepiej szponder, pręga, łopatka, mostek),
- 40 dag drobiowych części rosołowych (pierś, udka, skrzydełka),
- 3 średnie marchewki,
- mały seler,
- 1 duży korzeń pietruszki,
- średni por,
- cebula,
- duży liść laurowy,
- 6 ziarenek pieprzu,
- pęczek natki pietruszki,
- sól,

Sposób Przygotowania:
Do dużego garnka 5l włożyć wołowinę, zalać ok. 3,5l zimnej wody - lekko osolić. Postawić na małym ogniu i tak ustawić by mięso wolno się gotowało. Łyżką cedzakową lub widelcem systematycznie usuwać zbierającą się szumowinę. Po około 30 minut dodać części rosołowe kury i dalej gotować - odszumowując. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, wypłukać i przełożyć do salaterki. Z pora usunąć zewnętrzne liście i opłukać. Cebulę obrać, opalić na ogniu lub suchej patelni, tak aby wierzchnia warstwa cebuli sczerniała. Gdy wywar mięsny stanie się już klarowny, wrzucić liść laurowy, ziarenka pieprzu, opaloną cebulę oraz obrane warzywa. Przykryć i gotować wolniutko 1,5-2 godzin, aby rosół tylko "pyrkał", im wolniej, tym lepiej. Gdy minie wyznaczony czas, spróbować rosół i ocenić, jak mocno go doprawić - używając soli i pieprzu. Następnie przykryć garnek i niech wszystko gotuje się, aż mięso będzie zupełnie miękkie, tzn. bez trudu da się oddzielić od kości. Następnie przecedzić rosół przez sito. Ugotowaną marchewkę pokroić w talarki dodać do rosołu, podawać z makaronem i natką pietruszki.         

Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz