niedziela, 19 stycznia 2014
Kawa
Ten szlachetny i wonny napój posiada, obok niepowtarzalnego smaku, aromatu i koloru, doskonałe właściwości orzeźwiające i pobudzające, dobrze znane w " kawowej ojczyźnie" - Etiopii. Dzięki Arabom, którzy nabyli umiejętność palenia i parzenia zielonych ziaren kawowego krzewu, kawa już w XVII wieku ruszyła na podbój Europy i reszty świata. Kawę - czarną i mocną, podaną z mlekiem lub śmietanką, "wzmocnioną" rumem, podaną z czekoladą lub bita śmietaną spotykamy pod każdą szerokością geograficzną i chociaż nie wszędzie smakuje tak samo, sposób parzenia i podania kawy obowiązuje taki sam. Kawę zaparzamy w specjalnym dzbanuszku, w tygielku lub ekspresie do parzenia kawy. Aromatom kawy rozpuszczalnej typu neska możemy podać napój zaparzony bezpośrednio w naczyniu. Kawę podajemy w filiżankach Mokkę lub bardzo mocną, czarną kawę z ekspresu podajemy w małych filiżankach. Kawę białą, z dodatkiem mleka lub śmietanki podajemy w dużych filiżankach. Śmietankę lub mleko podajemy w dzbanuszku - zawsze gorące - dodacie śmietanki nie powinno ostudzić kawy. Do kawy, którą podajemy po uroczystym obiedzie, możemy zaproponować lampkę koniku. Do kawy ze śmietanką lub mlekiem nie pasuje żaden alkohol - za to możemy podawać wszelkiego rodzaju ciasta bez kremu, takie jak: z owocami, owocowe desery, desery owocowo - lodowe lub lodowo - kremowe z bitej śmietany. Desery podajemy w szklanych pucharkach lub na szklanych talerzykach. Widelczyki czy łyżeczki do deserów podajemy oddzielnie. Niedopuszczalne jest podanie jednej wspólnej łyżeczki do mieszania kawy i jedzenia deseru.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz