Znajdź przepis ...

wtorek, 10 grudnia 2013

Zupa grzybowa






Składniki:
- 30 g podgrzybków - grzybów suszonych,
- 1 mała pietruszka,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 1 mały seler,
- sól,
- pieprz,
- 1 kostka rosołowa,
- śmietana 30%.

Sposób przygotowania:
* Grzyby połamać na mniejsze kawałki i namoczyć je, najlepiej żeby moczyły się całą noc,
* Grzyby gotować w 2 litrach wody.
* Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, cebulę przekroić w pół i to samo zrobić z obranym selerem,
* Do grzybów dodać pokrojone warzywa, sól, pieprz, kostkę rosołową i gotować na małym pod przykryciem, przez około godzinę,
* Kiedy zupa jest już gotowa. Wyjąć ugotowaną cebulę i selera. Następnie odlać troszkę zupy do małego garnuszka i wymieszać ze śmietaną. Tak wymieszaną śmietanę z zupą dodać do głónego garnka z zupą. W ten sposób śmietana w zupie nam się nie zważy.

Zupę podawać z łazankami.




Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz