Znajdź przepis ...

środa, 11 grudnia 2013

Barszcz czerwony



Składniki:
- 1kg buraków,
- 1 jabłko,
- 10 dag marchwi,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- kilka ziarenek pieprzu,
- mała łyżeczka majeranku,
- plasterek z cytryny,
- 1 surowy burak,
- sól,
- pieprz mielony,

Dodatkowo:
- 3 ugotowane ziemniaki,

Przygotowanie:
* Do 2 litrów wody wrzucamy 2 liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i ziarna pieprzu.
* Dodajemy obrane i pokrojone w plastry buraki i marchew, pokrojone na mniejsze kawałki jabłko,  oraz pokrojony w plastry czosnek.
* Całość doprawiamy łyżeczką majeranku.
* Gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
* Doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, chwilę jeszcze gotować.
* Po ostygnięciu zatrzeć na tarce o grubych oczkach surowego buraka, dzięki temu barszcz uzyska ładny czerwony kolorek. 
* Przed samym podaniem cały barszcz przelać przez sito.
* Również przed podaniem barszczy podgrzać, ale go nie zagotować.

Dodatkowo:
* Z ugotowanym ziemniaków za pomocą foremki do ciasteczek (ja zrobiłam to za pomocą małej foremki) wyciąć małe gwiazdki.
Barszcz można podawać z uszkami, ziemniakami, krokietami lub pasztecikami. 






   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz