Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 55g grzybów suszonych
- 1 jajko,
- 3/4 szklanki wody,
- 1 duża cebula,
- 3 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz,
Sposób przygotowania:
* Grzyby przed gotowaniem namoczyć. ( Ja zawsze zamaczam je na całą noc),
* Grzyby ugotować - (Przy okazji przygotowuję zupę grzybową),
* Ugotowane grzyby zmielić w maszynce do mielenia,
* Na patelni z oliwą zeszklić drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodać zmielone grzyby. Doprawić solą i pieprzem.
Czas na ciasto:
* Na stolnicę wysypać przesiana mąkę, wbić jajko i dodać letnia wodę. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie delikatnie lepkie. W razie konieczności można dodać odrobinę mąki,
* Podzielić ciasto na mniejsze części, te które nie będą wałkowane przykryć ściereczką żeby ciasto nie obeschło,
* Ciasto rozwałkować cienko i za pomocą małego kieliszka wyciąć koła,
* Farsz ułożyć na środku każdego kółka, zwinąć brzegi ciasta, zlepić i zawinąć grzbiecik.
Uszka gotować w lekko osolonym wrzątku, po wypłynięciu na górę, gotować jeszcze chwilę.
Podawać z barszczem czerwonym.
Z tej ilości grzybów wychodzi 80 uszek.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz