Znajdź przepis ...

sobota, 7 grudnia 2013

Witajcie, za oknem już powoli nadchodzi nastrój typowo grudniowy. Postanowiłam już teraz wstąpić w nastrój przedświątecznych przygotowań. Chcę wcześniej podzielić się z Wami moimi przepisami, aby każdy mógł się odpowiednio przygotować do Świąt, które są już tuż tuż... Dzisiaj dodam przepis na ciasto, które na pewno zagości u mnie na świątecznym stole.   




Składniki:
- 5 jajek,
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka wody,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 3 łyżki kakao,
- 3 łyżki mąki,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady na polewę,

Sposób przygotowania:
* Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera,
* Stopniowo przesypujemy mąkę, cały czas miksując,
* Następnie zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i stopniowo wlewamy olej - składniki mają się połączyć,
* To samo robimy z wodą - miksujemy do momentu, aż składniki się połączą,
* Dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach miksera,
* Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej masy dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy. (Masy powinny mieć taką samą konsystencję),
* Formy do pieczenia natłuszczamy i obsypujemy mąką,
* Do form za pomocą łyżki wlewamy dwie masy naprzemiennie - 3 łyżki białej masy i 3 łyżki brązowej masy,
* Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i od razu po włożeniu ciasta zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut,
* Pod koniec pieczenia sprawdzamy ciasto wykałaczką - powinna być sucha.
* Czekoladę łamiemy w kostki i roztapiamy w małym garnuszku. Polewą smarujemy ciasto. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz