Składniki:
Kurczak:
- 4 średnie filety z kurczaka,
- sól morska,
- pieprz mielony,
- olej do smażenia,
Marynarka:
- 3 łyżki startego imbiru,
- 1/2 cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki zmielonego kminku,
- 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry,
Panierka:
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki zmielonego kminku,
- 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry,
- bułka tarta,
Ratatouille:
- 2 małe marchewki,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jedna duża czerwona papryka,
- 250g bakłażana,
- 250g cukinii,
- 250g pomidorów,
- zioła:
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1łyżeczka tymianku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól morska,
- pieprz mielony,
Przygotowanie:
Filety z kurczaka rozbić na płaty o grubości 1 cm, każdy płat z kurczaka oprószyć sola i pieprzem z obu stron. Wszystkie składniki marynaty zmiksować blenderem na konsystencję pasty. Kurczaka wysmarować przygotowaną marynatą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Przygotowane piersi z kurczaka obtoczyć w jajku i mieszance bułki tartej (kolendra, tymianek). Panierkę docisnąć do filetów. Filety smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, do momentu zarumienienia się panierki.
Przygotowanie warzyw:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekany drobno czosnek. Smażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i cukinię, smażyć do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory, obrane ze skóry i pozbawione nasion. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 4 minuty. Zdjąć z ognia i wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek i doprawić ziołami.
Przed podaniem fileta z kurczaka pokroić go na mniejsze kawałki i podawać z ratatouille.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz