poniedziałek, 30 grudnia 2013
Czosnek
Przyprawa o intensywnym, charakterystycznym zapachu, dość ostrym smaku, a przede wszystkim o właściwościach leczniczych ( ma antybiotyczne właściwości, korzystny wpływ na serce), bakteriobójczych i aromatycznych. Szczególnie wskazany do przyprawiania pikantnych farszów mięsnych i mięsno - warzywnych, do pasztetów, zup np. takich jak: barszcz czerwony, fasolowa, żur, kapuśniak, grochowa. Również takie same wartości smakowe i zapachowe posiada czosnek suszony i drobno zmielony, lecz ich zapach jest mniej intensywny. Przykry zapach po zjedzeniu czosnku wydziela się przez płuca jak i przez skórę wraz z potem. Ostry zapach czosnku zdecydowanie przytłumi zjedzona kanapka, posmarowana masłem i posypana dużą ilością natki pietruszki, pogryzienie kilku ziaren palonej kawy, oraz surówka z selera z jabłkiem. Czosnek zawiera duże ilości witaminy C, wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, zapobiega infekcją, zapobiega zwapnieniu arterii, zasila w tlen naczynia krwionośne oraz ma korzystny wpływ na przemianę materii.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz