poniedziałek, 23 grudnia 2013
Sól kuchenna
Sól kuchenna jest najstarszą i najbardziej rozpowszechnioną przyprawą wykorzystywaną w kuchni, która również nazywana jest" cesarzową smaku". W tradycji staropolskiej, wraz z chlebem, sól pozostaje synonimem zdrowia i dobrobytu. Nasi przodkowie zapraszali gości " na chleb i sól", ten piękny zwyczaj przetrwał do dziś, gdy osoby wchodzące na drogę "nowego życia", witani są chlebem i solą. Łatwo rozpuszcza się w wodzie i świetnie konserwuje mięso i inne potrawy. Wyróżniamy dwa rodzaje soli. Sól gruboziarnista i drobnoziarnista. Gruboziarnista jest przez nas często mielona w domowych warunkach. Ma na pewno dużo silniejszy aromat i nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Sól z pewnością jest potrzebna człowiekowi, należy jednak pamiętać, aby użytkować ją z głową. Nie bez powodu bowiem mówi się o niej biała śmierć.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz