Znajdź przepis ...

piątek, 13 grudnia 2013

Pierniki kakaowe



Składniki:
- 250g margaryny,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 4 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki kakao,
- 1 szklanka miodu w postaci płynnej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki przyprawy korzennej,
- szczypta soli,

Lukier:
- 2 białka,
- 2 kopiate szklanki cukru pudru,
- sok z cytryny, 


Przygotowanie:
* Do naczynia przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną i sól. Wszystko starannie wymieszać.
* Następnie margarynę utrzeć z cukrem pudrem na jasną puszystą masę, dodać do niej miód oczywiście cały czas miksując. Kolejno dodać jajko również miksując do uzyskania jednolitej masy. 
* Wszystkie wymieszane suche składniki dodać do wyrobionej masy. Proponuję całość wyrobić ręcznie do uzyskania jednolitej masy.
* Otrzymaną masę uformować w kulkę i zawinąć w folię spożywczą. Schować do lodówki na co najmniej 5 godzin.
* Po schłodzeniu, podzielić na parę części, posypać delikatnie mąką i wałkować na grubość 4 mm. Wykrawać różnej wielkości kształty np: gwiazdki, aniołki, mikołaje, choinki, bałwanki.
* Piec w temperaturze 200ºC przez 8 minut.
  
Lukier:
* W mikserze ubić białka na sztywną pianę,
* Następnie stopniowo dodawać cukier puder cały czas mieszając,
* Na sam koniec dodać odrobinę soku z cytryny.  

Przygotowany lukier nalożyć na pierniczki. Ja nałożyłam cienką warstwę lukru.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz