Znajdź przepis ...

wtorek, 3 grudnia 2013

Cannelleoni ze szpinakiem i fetą




Składniki:
Farsz:
- 250g świeżego szpinaku
- 200g fety
- 9 rurek cannelloni
- 2 ząbki małego czosnku
- 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki śmietany, może być 18%
- 2 łyżki oliwy
- mała szczypta soli morskiej
- pieprz

Sos beszamelowy:
- 2 kopiate łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól lub vegety do smaku
- mielony pieprz kolorowy
- 10 dag sera żółtego do posypania wierzchu zapiekanki

Sposób przygotowania:     
Farsz:
Szpinak dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i gdy woda zacznie wrzeć, szpinak gotujemy około 5 minut. Następnie szpinak odcedzamy i lekko go wyciskamy (możemy to wykonać łyżką dociskając szpinak do druszlaka). Odciśnięty szpinak kroimy nie zbyt drobno.
Czosnek przeciskamy przez wyciskacz do czosnku i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Trzeba uważać, żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy liście szpinaku, 2 łyżki śmietany, gałkę muszkatołową i bardzo małą szczyptę soli. Chwilę podsmażamy i odstawiamy z ognia. Do szpinaku dodajemy pokrojoną w kosteczkę fetę i mieszamy. I farsz gotowy.
Farszem napełniamy każdą rurkę i układamy je obok siebie w naczyniu żaroodpornym lub w blasze do pieczenia pieczenia.

Sos beszamelowy:
W małym garnuszku roztopić masło. Dodać mąkę i cały czas mieszając, aby się nie spaliło tylko delikatnie przyrumieniło. Następnie wlać mleko i sos zagotować cały czas mieszając. Doprawić do smaku vegetą, pieprzem kolorowym i gałką muszkatołową. 

Gotowym sosem beszamelowym zalewamy ułożone w naczyniu cannelloni. Sos musi zakryć wszystkie cannelloni. Całość posypujemy startym serem żółtym w wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 30 minut. 










  Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz