- 0,6 kg dyni
- 0,5 kg pomidorów
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- 100 g sera fety
- 400 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany 30%
- szczypta tymianku
- oliwa z oliwek
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kawałki. Następnie pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kawałki, to samo robimy z obraną cebulą i czosnkiem. Wszystkie składniki podsmażamy na oliwie z oliwek, stale mieszając przez około 5 minut. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem drobiowym, dodajemy szczyptę tymianku i gotujemy do miękkości. Całość rozdrabniamy blenderem, aż wszystkie składniki nabiorą konsystencję kremu. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy do talerza dodajemy śmietanę i fetę, któta zarówno jest dekoracją.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz