Znajdź przepis ...

wtorek, 26 listopada 2013

Zupa krem dyniowo - pomidorowy z fetą

Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić prostym i szybkim przepisem na krem dyniowo - pomidorowy z fetą. 


Składniki:
  • 0,6 kg dyni
  • 0,5 kg pomidorów
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • 100 g sera fety
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • szczypta tymianku
  • oliwa z oliwek
 Sposób przygotowania:
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kawałki. Następnie pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kawałki, to samo robimy z obraną cebulą i czosnkiem. Wszystkie składniki podsmażamy na oliwie z oliwek, stale mieszając przez około 5 minut. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem drobiowym, dodajemy szczyptę tymianku i gotujemy do miękkości. Całość rozdrabniamy blenderem, aż wszystkie składniki nabiorą konsystencję kremu. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przelewamy do talerza dodajemy śmietanę i fetę, któta zarówno jest dekoracją. 

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz