środa, 16 lipca 2014
Kminek
Przyprawa wysoko ceniona nie tylko ze względu na charakterystyczny korzenny zapach, lekki palący smak, ale również na właściwości zdrowotne. Pomaga w trawieniu ciężkich i tłustych potraw, wzmacnia żołądek i zapobiega wzdęciom. W kuchni nasiona kminku mają szerokie zastosowanie - jako dodatek do potraw z ćwikły, serów: białego i smażonego, kapusty świeżej i kiszonej, pieczonych ziemniaków i do ciężko strawnych zup np.: fasolowej, grochowej, itp. Kminek na także szerokie zastosowanie w piekarnictwie - dodaje się go do chleba, posypuje nim bułki, panieruje w nich słone paluszki. By z przyprawy wydobyły jej pełny smak, nasiona kminku przed użyciem powinno się namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody lub po lekkim zmiażdżeniu, wymieszać z solą pół na pół. Dodając przyprawę do wszelkiego rodzaju past serowych lub serowy- mięsnych, surówek z białej i czerwonej kapusty- powinno się kminek lekko zmiażdżyć w moździerzu, co pozwoli wydobyć z nasion pełnię smaku i aromatu. Kminek jest wielkim "indywidualistą" stosować go można jedynie z czosnkiem, cebulą, solą oraz z pieprzem. W kombinacji z innymi przyprawami powinno się go używać bardzo ostrożnie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz