wtorek, 21 stycznia 2014
Wino Białe, Wino Różowe
Wino białe, gdy chcemy schłodzić, możemy wstawić na godzinę do lodówki. Wina nie wstawiamy do zamrażalnika, nawet na krótki czas. Możemy je schłodzić w wiaderku, wypełnionym wodą z kostkami lodu.
Podanie Wina:
Wina białe podajemy w kieliszkach wysokich, wysmukłych, z przezroczystego szkła, na wysokiej, cienkiej nóżce.
Wino białe łagodne podajemy do ryb pieczonych, ryb w sosach, do zakąsek z dodatkiem ostrych serów oraz do różnego rodzaju deserów.
Wino białe wytrawne podajemy do przystawek z wędlin, do ryb pod każdą postacią - smażonych, pieczonych, w sosach - do białych mięs, drobiu i zakąsek z dodatkiem łagodnych w smaku serów.
Wino różowe podajemy do zakąsek z mięsa, do pasztetów, smażonych ryb, pieczonego drobiu, do zakąsek z dodatkiem łagodnego w smaku sera oraz deserów. (Podając wino do deseru, należy pamiętać, by nie było słodsze niż deser).
Wino słodkie - białe i czerwone podajemy do wszystkich ciast, także z dodatkiem kremu, do kruchych ciasteczek oraz do podanych do nich napojów - kawy czy herbaty. Wina te powinny mieć granicę temperatury między 14 - 16 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz