Znajdź przepis ...

wtorek, 21 stycznia 2014

Wino Białe, Wino Różowe


Wino białe, gdy chcemy schłodzić, możemy wstawić na godzinę do lodówki. Wina nie wstawiamy do zamrażalnika, nawet na krótki czas. Możemy je schłodzić w wiaderku, wypełnionym wodą z kostkami lodu.
Podanie Wina:
Wina białe podajemy w kieliszkach wysokich, wysmukłych, z przezroczystego szkła, na wysokiej, cienkiej nóżce.
Wino białe łagodne podajemy do ryb pieczonych, ryb w sosach, do zakąsek z dodatkiem ostrych serów oraz do różnego rodzaju deserów.
Wino białe wytrawne podajemy do przystawek z wędlin, do ryb pod każdą postacią - smażonych, pieczonych, w sosach - do białych mięs, drobiu i zakąsek z dodatkiem łagodnych w smaku serów.
Wino różowe podajemy do zakąsek z mięsa, do pasztetów, smażonych ryb, pieczonego drobiu, do zakąsek z dodatkiem łagodnego w smaku sera oraz deserów. (Podając wino do deseru, należy pamiętać, by nie było słodsze niż deser).
Wino słodkie - białe i czerwone podajemy do wszystkich ciast, także z dodatkiem kremu, do kruchych ciasteczek oraz do podanych do nich napojów - kawy czy herbaty. Wina te powinny mieć granicę temperatury między 14 - 16 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz