Znajdź przepis ...

sobota, 25 stycznia 2014

Papryka Faszerowana


Składniki:
- 9 średnich papryk (kolor według uznania),
- 1 torebka ryżu ugotowanego na sypko (100g),
- 2 duże cebule,
- 2 średnie marchewki,
- 20 dag pieczarek,
- 25 dag żółtego sera tartego,
- 1 przecier pomidorowy lub 1 puszka pomidorów krojonych,
- przyprawy: bazylia, majeranek, kucharek, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie,
- sól, 
- pieprz mielony,
- olej,

Sposób Przygotowania:
Końcówki papryk odciąć wraz z ogonkiem, tak aby było można ją nafaszerować. Papryki oczyścić z nasion następnie sparzyć wrzątkiem, a z odciętych talarków papryki usunąć ogonki i pokroić paski. Mięso mielone usmażyć na odrobinie oleju, co jakiś czas mieszając i rozdrabniając, aby kawałki mięsa nie były duże. Jedną cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Następnie dodać obraną i startą marchewkę na dużych oczkach tarki do jarzyn, po chwili dodać oczyszczone i pokrojone w paseczki pieczarki i pokrojoną paprykę - chwilę podsmażyć. Do warzyw dodać ryż ugotowany na sypko, a następnie mięso mielone. Farsz przyprawić solą, pieprzem dodać natkę pietruszki. Do farszu dodać połowę sera tartego i wymieszać - nafaszerować papryki. 
Przygotowanie sosu pomidorowego: Do naczynia żaroodpornego wlać przegotowaną szklankę wody dodać do niej przecier pomidorowy, drobno posiekaną cebulę, i przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, 1 łyżeczkę bazylii i majeranku, kucharek i pieprz.
Nafaszerowane papryki przełożyć do naczynia żaroodpornego z sosem, posypać resztą sera żółtego i przykryć pokrywą naczynia. Papryki włożyć na nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piec przez 1 godzinę.


Smacznego :-)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz