Znajdź przepis ...

środa, 15 stycznia 2014

Cząber


Przyprawa ma zapach macierzanki, a jego smak jest podobny do pieprzu, który jest specyficzny, korzenny i lekko palący. Suszony cząber zarówno jak i świeży w kuchni ma szerokie zastosowanie - w sposób zdecydowany podnosi smak wielu potraw. Gałązki świeżego cząbru czy suszonego, powinno się dodawać do wody podczas gotowania fasolki szparagowej, bobu i kalafiorów. Listki świeżego cząbru podnoszą smak wszelkiego rodzaju farszów - mięsnych, mięsno - jarzynowych, sałatek ziemniaczanych i ziemniaczano - warzywnych, a także białego sosu, którym polewany gotowane kalafiory. Suszony, przesiany przez rzadkie sito cząber można dodawać do wszystkich potraw roślin strączkowych, farszów, pasztetów, zasmażanej kwaszonej kapusty i placków ziemniaczanych. Cząber dodajemy do przygotowywanych na zimę wszelkiego rodzaju marynat, kiszonych ogórków, kwaszonej kapusty. Trzeba pamiętać, że gałązki cząbru jak i suszu dodajemy do potrawy pod koniec gotowania.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz